Nalewka z chilli


Jako, że dziś trochę bawię się w kuchni, to postanowiłem zrobić nalewkę z chilli, można by rzecz nalewkę optymalną bo w sumie wódka nie zawiera białek, węglowodanów ani tłuszczu ;)

Nalewkę robi się dość łatwo i szybko. Robię ją pierwszy raz, więc nie wiem jak może smakować no ale przecież chilli i wódka może smakować tylko w jeden słuszny sposób ;)


Przepis na nalewkę z chilli

6 papryczek chilli
litr wódki, ja użyłem Stocka

Więc chilli myjemy i usuwamy z nich nasionka. Zalewamy litrem wódki. Najlepiej robić to w jakimś baniaku lub słoju. Należy wstrząsnąć i odstawić na 7 dni - przez ten tydzień należy jeszcze z 4 razy zamieszać baniakiem. Następnie przelewamy do butelek i odstawiamy - tutaj najmniej przyjemny fragment przepisu - na bagatela 6 miesięcy :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz